Bedrijfsuitjes: niet alleen maar lol!

Een werkgever die hecht aan gezelligheid en een goede sfeer binnen het bedrijf, zorgt ervoor dat minstens één keer per jaar een bedrijfsuitje wordt georganiseerd. Het is immers goed voor de onderlinge verhoudingen. “Teambuilding” kan vaak niet beter worden gerealiseerd door met elkaar in een externe omgeving (bos, heide, strand) te karten, te klauteren of te kitesurfen. Dankzij de ongedwongen sfeer die zo’n activiteit met zich meebrengt, laten collega’s zich ook van kanten zien die in de normale werkverhoudingen soms wat bedekt blijven.

Prima, zo zult u zeggen, maar ook hier liggen risico’s op de loer. Die eerder onbedekt gebleven kanten van uw collega’s kunnen wel eens wat minder plezierig blijken. In arbeidsrechtelijk Nederland is het geval bekend van de personeelschef die tijdens een personeelsfeestje in kennelijke staat geraakte en vrouwelijke collega’s wat al te indringend benaderde, alsook het geval van de directeur die meende naakt te moeten gaan rondfietsen. Ook het tonen van een geslachtsdeel op de dansvloer en het urineren tegen een tafel in de feestzaal zijn voorgekomen. Dat werd de werkgevers van deze personen te gortig en ontslagprocedures volgden. Het leidde in al deze gevallen tot het einde van een soms lange en succesvolle carrière. Zonder het feestje hadden de mannen in kwestie (gek genoeg zijn het altijd mannen…) waarschijnlijk nog steeds tot volle tevredenheid gefunctioneerd.

De kantonrechter in Eindhoven kreeg onlangs ook gedrag tijdens een uitje te beoordelen.1 Een vijftal medewerkers van een instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg was, nadat eerst wat alcohol was genuttigd, tijdens een teamuitje in de bossen, overgestapt op het snuiven van speed en cocaïne. Saillant detail was dat de instelling ook personen behandelde met verslavingsproblemen.

De gezelligheid kende tijdens het uitje geen grenzen. Het begrip van de werkgever nadien echter wel. Die stapte naar de rechter, die oordeelde dat ontslag zonder enige vergoeding een gepast antwoord vormde op de ‘misdragingen’ van de werknemers. Het gebruik van speed had de geest verruimd, maar de arbeidsrechtelijke uitgang (ontslag) evenzeer.

Kortom: ook activiteiten in een semi-privé situatie kunnen een werknemer de das omdoen. Team-building is prima, maar het kan ook leiden tot onverwachte gevolgen.

1. Rechtbank Oost-Brabant 31 juli 2015, ECLI:NL:RBOBR:2015:4649.

ArbeidNardy Desloover