Op vakantie in coronatijd? Check je verzekering!

We mogen weer op vakantie naar het buitenland! Vanaf 15 juni zal naar verwachting voor in ieder geval Duitsland, België, Italië en Kroatië "code geel" gaan gelden. Dat betekent dat geen sprake meer is van een negatief reisadvies. Je mag op vakantie zolang je goed oplet.

Andere Europese landen worden op dit moment door Nederland nog geclassificeerd als landen met een negatief reisadvies (zie de website van Rijksoverheid). Voor Frankrijk, Spanje en Oostenrijk geldt bijvoorbeeld ook na 15 juni nog dat je alleen naar deze gebieden mag reizen als dit noodzakelijk is (code oranje). Vakantiereizen vallen niet onder noodzakelijke reizen en worden om die reden afgeraden. Het is dus op dit moment nog niet de bedoeling dat je naar deze landen op vakantie gaat. Wanneer je dit wel doet kan dit gevolgen hebben voor je reis- en/of annuleringsverzekering.

Reizen naar een land met een negatief reisadvies

Bij reisadvies "code oranje" ben je niet volledig verzekerd wanneer je toch naar het betreffende land afreist. Verlies/schade als gevolg van het coronavirus is niet gedekt omdat het coronavirus de oorzaak is van het negatieve reisadvies, andere (onder de polis gedekte) schade meestal wel. Zoekgeraakte bagage bijvoorbeeld, is over het algemeen wel gedekt omdat deze oorzaak losstaat van het coronavirus. Wanneer je langer moet blijven omdat je hele hotel in quarantaine is gezet in verband met corona is deze schade niet gedekt. De kosten die je moet maken omdat je langer dan gepland in dat land moet verblijven zullen dan ook voor je eigen rekening komen.

De dekking die een reisverzekeraar biedt wanneer je afreist naar een land waar een negatief reisadvies geldt, verschilt per verzekeraar/verzekering. Wanneer je van plan bent op vakantie te gaan is het van belang contact op te nemen met je reisverzekeraar om te weten of en waarvoor je reisverzekering (deels) dekking biedt.

Reis annuleren

Veel mensen sluiten tevens een annuleringsverzekering af wanneer zij op vakantie gaan. Je bent dan verzekerd wanneer je onverwacht niet op vakantie kunt of eerder terug moet. Annuleren wegens het coronavirus is bij de meeste verzekeraars echter niet gedekt omdat corona niet (meer) gezien kan worden als een onverwachte gebeurtenis. Wanneer je zelf besluit de vakantie niet door te laten gaan in verband met het coronavirus krijg je je geld dus niet terug via de annuleringsverzekering. Hier geldt een kleine kanttekening: bij sommige verzekeraars kan nog van belang zijn wanneer je de reis hebt geboekt (bijvoorbeeld vóórdat of nádat corona op 11 maart 2020 officieel werd bestempeld als pandemie), kijk dus goed naar de voorwaarden van je annuleringsverzekering.

Wanneer je zelf het coronavirus hebt en daarom de vakantie moet annuleren is de situatie anders. In dat geval kun je in de meeste gevallen wel een beroep doen op je annuleringsverzekering. Dit is alleen het geval wanneer je zélf ziek bent.

Voucher

Soms word je bij annulering van je vakantie van vliegtuigmaatschappijen of reisorganisaties een voucher in het vooruitzicht gesteld in plaats van het geld terug. Hoe deze voucher er precies uit komt te zien en wat er gebeurt wanneer een reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij failliet gaat, is vaak nog niet bekend. Wel proberen reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen deze voucher zo aantrekkelijk mogelijk te maken, door deze bijvoorbeeld meer waard te maken dan de oorspronkelijke ticketprijs of door garanties te bieden bij een eventueel faillissement.

Je bent echter niet verplicht om een voucher te accepteren. Je hebt hierin zelf de keuze. Ook wanneer je de voucher al hebt geaccepteerd kun je alsnog het geld terugvragen. Bekijk, voordat je een keuze maakt, goed welke voordelen de aangeboden voucher biedt. Wanneer een voucher bijvoorbeeld garanties biedt bij een eventueel faillissement kan het voordelig zijn te kiezen voor een voucher in plaats van het geld terug. Er zijn echter ook organisaties die een voucher aanbieden zonder garantiedekking, bij een eventueel faillissement sta je in dat geval met lege handen. Let dus goed op!

Tweede piek

De kleurcodes van een land kunnen veranderen wanneer dit nodig blijkt (bijvoorbeeld bij een nieuwe coronagolf). Wanneer de kleurcode van een land verandert van code geel in code oranje of rood biedt de reisverzekering geen dekking meer voor verlies/schade als gevolg van het coronavirus. Ook de annuleringsverzekering biedt waarschijnlijk geen dekking. Wanneer code geel wijzigt naar code oranje of rood wegens een tweede coronagolf kan namelijk niet meer gezegd worden dat sprake is van een onverwachte situatie. Voor iedereen is immers duidelijk dat de kans bestaat dat er een tweede coronagolf komt.

Afsluitend

Kijk voordat je een reis boekt altijd naar het reisadvies dat geldt voor het land van jouw bestemming, en de verzekeringsvoorwaarden van je reisverzekering. Onverzekerd op vakantie gaan kan zorgen voor een extra dure vakantie, bijvoorbeeld wanneer je vanwege het coronavirus langer in het betreffende land moet blijven. Ook wanneer je de reis zelf annuleert wegens het coronavirus draag jij in veel gevallen de kosten. Tenzij je zelf het virus hebt opgelopen, biedt de annuleringsverzekering in de meeste gevallen geen dekking. Wat voor jou geldt, is (wederom) te vinden in jouw verzekeringsvoorwaarden. Checken dus!