Kijk uit als commanditaire vennoot voor het beheersverbod

Bij een commanditaire vennootschap (CV) is altijd ten minste één beherende en één commanditaire vennoot betrokken. Een beherende vennoot doet de zaken van de CV en treedt als zodanig naar buiten, terwijl de rol van de commanditaire vennoot beperkt blijft tot die van kapitaalverschaffer. Daarom wordt de commanditaire vennoot ook wel ‘stille vennoot’ genoemd. Een andere benaming voor de commanditaire vennoot is ‘commandiet’.

Wanneer met een CV zaken wordt gedaan, is behalve de CV ook de beherende vennoot zelf aansprakelijk voor de schulden van de CV. Voor de commanditaire vennoot blijft het risico echter beperkt tot het ingelegde kapitaal. Om dat risico beperkt te houden is wel nodig dat de commanditaire vennoot ook daadwerkelijk ‘stille vennoot’ blijft. Want zodra de commanditaire vennoot namens de CV naar buiten treedt, kan de status van commanditaire vennoot in die van beherende vennoot veranderen met alle daaraan verbonden aansprakelijkheidsrisico’s.

De uitspraak

Illustratief is een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 31 augustus 2021. Hier was sprake van een commanditaire vennoot die moeite had gehad zich te beheersen. Om aan aansprakelijkheid als beherend vennoot te ontsnappen betoogde deze commanditaire vennoot dat hij zich niet had beziggehouden met ‘beheershandelingen’, maar alleen had gefungeerd als ‘woordvoerder en aanspreekpunt’ van de CV.

Het Hof stelde allereerst vast dat voor de beantwoording van de vraag of de commanditaire vennoot de aansprakelijkheid van beherend vennoot over zich had afgeroepen, het van belang was om te bezien of contractspartners van de CV op de hoogte waren, dan wel op de hoogte hadden behoren te zijn, van de positie van deze vennoot als commandiet. Ook achtte het Hof het voor die beantwoording van belang of de commandiet van zijn handelen een verwijt viel te maken.

Op basis van de feiten stelde het Hof vast dat er geen twijfel over kon bestaan dat de commanditaire vennoot daadwerkelijk als vertegenwoordiger van de CV was opgetreden, waarmee zijn aansprakelijkheid gelijk aan die van een beherend vennoot kwam vast te staan.

Tot slot

De commanditaire vennoot doet er met andere woorden verstandig aan zich te beheersen en zich dus te onthouden van ‘beheren’! Dat betekent overigens niet dat de commanditaire vennoot in de interne verhoudingen van de CV geen kritiek zou mogen uitoefenen op de wijze waarop de CV wordt aangestuurd door de beherende vennoot of (als het er meer zijn) de beherende vennoten. De risico’s voor de commanditaire vennoot komen pas te bestaan als de commanditaire vennoot daadwerkelijk (mede) namens  de CV naar buiten treedt.