Hoe kies je een advocaat?

U weet hoe uw eigen beroepsgroep in elkaar zit. Een kleine minderheid is echt goed in z’n vak. Een groot deel is middelmatig en minder dan 1% is waarschijnlijk nog het beste te omschrijven als een gevaarlijke gek. Dat is in de advocatuur niet anders.

Niet iedere advocaat is goed en niet iedere advocaat heeft verstand van uw specifieke probleem.

Waar moet u op letten als u een advocaat zoekt?

1.       Expertise.

Zoek een advocaat die gespecialiseerd is in de zaak waar het om gaat. Het is niet altijd gemakkelijk om meteen vast te stellen wat de vereiste expertise is. Zit u in de uienhandel en wilt u advies over een distributieovereenkomst, dan heeft u niets aan een advocaat die al heel veel cliënten in de wereld van de uienhandel heeft, maar nog nooit zo’n overeenkomst heeft opgesteld. De beste manier om vast te stellen of iemand de juiste kennis en ervaring heeft, is door gewoon eens te bellen met de advocaat die u op het oog hebt. Een goede advocaat zal het u nooit kwalijk nemen als u vraagt naar zijn expertise en ervaring op een specifiek gebied.

2.       Taalgebruik.

Het belangrijkste wapen van een advocaat is taal. Als een advocaat u met zijn taalgebruik niet overtuigt, gaat hij de rechter en uw wederpartij al helemaal niet overtuigen. Als de tekst op de website of in een eerste e-mail al taal- of spelfouten bevat, valt het ergste te vrezen voor bijvoorbeeld processtukken of een overeenkomst. Het gaat niet alleen om spelling. Ook kromme zinnen en overdreven formeel of ouderwets Nederlands zijn een indicatie dat uw advocaat niet het snelste konijn in het bos is. Niet mee in zee gaan.

3.       Klik.  

Als aan de inhoudelijke voorwaarden voldaan is, resteert de vraag of er een klik is. Dat is nodig. Een advocaat is niet iemand die even uw autobanden vervangt. Om de zaak goed te laten verlopen, is het essentieel dat er over en weer vertrouwen is. Dat u elkaar letterlijk en figuurlijk de waarheid durft te zeggen. Sommige mensen roepen sympathie of juist irritatie op zonder dat zij daar iets aan kunnen doen. Vraag de advocaat die u op het oog hebt om eens vrijblijvend kennis met u te maken om te zien of zo’n effect zich voordoet.