Hoe verloopt een echtscheidingsprocedure?

“De” echtscheidingsprocedure bestaat niet. Elke procedure verloopt weer anders en ook de uiteindelijke duur van de procedure kan dus verschillen. Dit heeft te maken met een veelheid aan factoren. Zijn er bijvoorbeeld kinderen en moet er dus onderhandeld worden over een ouderschapsplan? Dan duurt de procedure vaak al langer. Komen partijen makkelijk tot afspraken, of verschillen zij over veel punten van mening? Ook in het laatste geval kan een procedure langer duren. Dit geldt ook als partijen voor bepaalde informatie afhankelijk zijn van adviezen of input van derden (zoals een belastingadviseur, een makelaar of een financieel adviseur). De ene echtscheiding is de andere dus niet.

Toch volgt een echtscheidingsprocedure wel een vast stramien. Hieronder heb ik schematisch weergeven hoe de echtscheidingsprocedure bij de rechtbank verloopt.

Heeft u vragen over een echtscheiding? U kunt bij ons terecht voor een kennismakingsgesprek tegen een gereduceerd tarief van €125,- om de mogelijkheden in uw specifieke geval te bespreken.

Stroomschema echtscheiding (1) (002)1.jpg