De compensatie van de transitievergoeding: 4 tips

Als de arbeidsovereenkomst met een werknemer wordt beëindigd wegens langdurige ziekte, zal het UWV de betaalde transitievergoeding compenseren. Dat is natuurlijk harstikke fijn, maar het UWV is ook behoorlijk kritisch op de berekening van de transitievergoeding. Als het UWV vindt dat er iets mis is met de berekening of met de aanvraag, kan die compensatie zo maar eens anders uitpakken dan verwacht. Daarom vier tips om de compensatie van de transitievergoeding in goede banen te leiden.

Tip 1: Let op de termijn.

Wellicht een open deur, maar daarom niet minder belangrijk. Dien de aanvraag voor compensatie van de transitievergoeding op tijd in. Dat wil zeggen binnen zes maanden nadat je de vergoeding aan de werknemer hebt betaald. Ben je te laat, dan zal het UWV de compensatie niet betalen.
Te vroeg indienen heeft geen zin. De aanvraag voor compensatie kan pas worden gedaan nadat de transitievergoeding aan de werknemer is betaald.

Tip 2: Let op de verschillende looncomponenten.

Bekijk goed uit welke componenten het salaris bestaat en hoe deze componenten meetellen voor de berekening van de transitievergoeding. Een aantal voorbeelden:

  • Voor het basissalaris geldt dat moet worden uitgegaan van 100% van het laatst verdiende salaris (dus niet de 70% tijdens ziekte).

  • Als geen vaste arbeidsomvang is afgesproken geldt voor de berekening van de gemiddelde arbeidsomvang dat de perioden van ziekte niet meetellen. Dat betekent over het algemeen dat voor de berekening van de arbeidsomvang wordt gekeken naar het jaar voorafgaand aan ziekte.
    Let op: het gaat uitsluitend om de arbeidsomvang, dus het aantal uren per week. Je kunt hier niet uitgaan van het salaris voorafgaand aan ziekte, omdat je moet rekenen met het laatst verdiende uurloon. Als je de transitievergoeding berekent op basis van een vroegere jaaropgave, zal het maandsalaris dus eerst geïndexeerd moeten worden.

  • Ook voor provisie geldt dat perioden dat de werknemer niet heeft gewerkt omdat hij ziek was, niet meetellen voor de berekening. In tegenstelling tot het loon bij een variabele arbeidsomvang wordt de hoogte van provisie voorafgaand aan ziekte niet geïndexeerd.

Tip 3: Informeer het UWV

Het is niet alleen belangrijk om zelf goed te bekijken hoe alle verschillende looncomponenten meetellen bij de berekening van de transitievergoeding. Het is ook nodig dat het UWV snapt hoe je tot de vergoeding bent gekomen. Informeer het UWV daarom goed, bijvoorbeeld door een uitgebreide berekening mee te sturen waarin alle stappen van de berekening worden uitgelegd mét verwijzing naar gebruikte loonstroken en andere documenten.

Tip 4: Hou vooraf rekening met de hoogte van de compensatie.

Bij de compensatie van de transitievergoeding wordt de duur van het dienstverband gemaximeerd op de periode tot en met twee jaar ziekte. Als het dienstverband langer duurt, bijvoorbeeld omdat het regelen van de beëindiging even is blijven liggen, dan telt deze extra periode niet mee voor de hoogte van de compensatie. Als de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden eindigt kun je overeenkomen aan de werknemer niet meer te betalen dan de vergoeding die door het UWV wordt gecompenseerd.

Ter afsluiting

De ene transitievergoeding is de andere niet en soms kan de berekening best ingewikkeld zijn. Heb je twijfels en wil je gedoe voor zijn? Neem dan contact op voor een transitievergoeding-check.