Suits, maar dan echt.

Advocaten_Wybenga_Bert-van-Mieghem.png

Als we televisieseries als Suits moeten geloven, bestaat het glamoreuze leven van een advocaat uit een aaneenschakeling van overwinningen. In grote lijnen is dat beeld uiteraard juist, maar er zijn een paar verschillen tussen het beeld op tv en het echte leven van een (Nederlandse) advocaat. Hieronder de meest in het oog springende.

De snelheid
Om het voor de kijker een beetje behapbaar te maken, worden rechtszaken in Suits in één aflevering afgewikkeld. Dat is in werkelijkheid nog nooit iemand gelukt. Een beetje civiele procedure kost een jaar tijd of meer. Het is niet heel uitzonderlijk dat een dossier met een hoger beroep en cassatie tien jaar in de kast hangt. Zelfs een kort geding duurt meestal al een paar weken.

De dynamiek
Ook inhoudelijk is het werk van een echte advocaat helaas wat minder dynamisch dan dat van Harvey en Mike. Het dagelijkse werk bestaat niet hoofdzakelijk uit het maken van snedige opmerkingen tegen cliënten en wederpartijen, maar uit lezen en schrijven. Beelden van Harvey die vijf uur lang stukken leest, leveren echter geen geweldige kijkcijfers op. Vurige pleidooien zijn in Nederlandse civiele zaken ook een zeldzaamheid. In de uitnodigingen voor de mondelinge behandeling van zaken, heeft de rechtbank zelfs standaard vermeld staan dat er niet gepleit mag worden. Advocaten zouden anders maar op het idee komen de boel wat te verlevendigen.

De getuigenverhoren
Getuigen in televisieseries zijn meestal onbetrouwbare en gehaaide intriganten. Zij worden door de advocaten net zo lang aangevallen totdat ze verstrikt raken in hun leugens en in een emotionele uitbarsting de waarheid opbiechten, waarna de zaak toch nog goed afloopt. Ook hier is de Nederlandse werkelijkheid vele malen saaier. Getuigen worden hier uiterst beleefd bejegend en advocaten roepen in de regel alleen getuigen op van wie vooraf al precies vaststaat wat ze zullen verklaren. We hebben ook geen fancy videocamera’s. Een groot deel van het verhoor gaat op aan de tijd die de griffier nodig heeft om alles uit te tikken.

De specialisatie
Harvey Specter kan alles. Aandelentransacties, strafrecht, intellectueel eigendom, hij draait er zijn hand niet voor om, hoewel we hem nog nooit een cursus zagen volgen. Een echte advocaat die zich zonder specialistische kennis op al deze terreinen waagt, kan een bezoekje van de deken en opzegging van zijn aansprakelijkheidsverzekering verwachten.

De pakken en de sexy verschijningen
Tsja… Echte advocaten zijn slimme jongens en meisjes, maar niet allemaal Harveys en Rachels. Maar oordeel zelf. Vrijwel ieder advocatenkantoor heeft foto’s van de advocaten op de website staan.