99% korting op uw advocatenrekening

Schade: is het de advocaatkosten waard?

Wie wil besparen op advocaatkosten, kan een aantal dingen doen. Op zoek gaan naar de goedkoopste advocaat van Nederland bijvoorbeeld. Of toch maar geen procedure starten en de geleden schade voor eigen rekening houden. Die laatste variant is frustrerend, maar komt veel voor.

Stel dat u een schade hebt geleden van € 15.000. Dat is veel geld, maar een procedure kost ook veel geld. Enkele duizenden euro’s bent u al snel kwijt en het is niet ongebruikelijk dat de kosten van een procedure oplopen tot € 10.000. Als u de procedure wint, krijgt u een deel van uw kosten vergoed door de verliezende partij, maar het grootste deel komt dan nog altijd voor uw eigen rekening. Bovendien weet u vooraf nooit helemaal zeker dát u de zaak zult winnen.

Het is dus financieel niet erg aantrekkelijk om naar de rechter te stappen. Uw wederpartij weet dat ook en zal niet erg onder de indruk zijn van dreigementen om een procedure te starten. Gevolg: u start toch maar geen procedure en blijft zitten met uw schade.

Kan dat niet handiger?

Ja, dat kan. De beste manier om op juridische kosten te besparen is door samen op te trekken met andere gedupeerden. Dat lukt uiteraard niet in alle gevallen, maar vaak bent u niet de enige die schade heeft geleden. Degene die aansprakelijk is voor uw schade, heeft tegenover anderen misschien op precies dezelfde manier gehandeld.

Als u samenwerkt met die anderen, bespaart u op advocaatkosten.  Als u 99 partijen weet te verzamelen met een zelfde claim, zijn uw kosten nog maar 1% van het geheel. Gaat het om 200 gedupeerden of meer, dan zijn uw advocaatkosten nog maar een fractie van wat ze zouden zijn in een individuele zaak. Wybenga|advocaten werkte op deze manier voor bedrijven (lees bijvoorbeeld over ons succes tegen de Succes Awards), maar de methode is ook geschikt voor particulieren (zoals gedupeerden van te optimistische grondhandelaren). Het voordeel van een collectief is bovendien dat uw wederpartij zich realiseert dat uw oorlogskas groot genoeg is om daadwerkelijk naar de rechter te stappen.

Voor collectieve claims bestaan speciale wettelijke voorzieningen en voor sommige zaken worden claimstichtingen opgericht. Dat kan nuttig zijn, maar het kan ook veel eenvoudiger. U hoeft geen stichting op te richten om samen te werken. U kunt ook gewoon eens een rondje bellen of een oproep op LinkedIn plaatsen om te zien of u een collectief kunt vormen. Dat is voordeliger en waarschijnlijk ook verstandiger dan het inschakelen van een zo goedkoop mogelijke advocaat.