Voorlopig geen bezoek verpleeghuizen door coronavirus

Op 19 maart jl. maakte minister Hugo de Jonge (VWS) namens het kabinet bekend dat verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg vanaf 20 maart jl. gesloten zijn voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg. Deze landelijke maatregel duurt vooralsnog tot en met 6 april en is bedoeld om de kwetsbare bewoners beter te beschermen tegen het coronavirus (COVID-19). Daarnaast is de maatregel in het belang van de veiligheid van de medewerkers.

Sinds het bezoekverbod van kracht is worden veel vragen gesteld over de uitvoering van deze maatregel. Mag familie een bewoner mee naar huis nemen? Mogen bewoners het verpleeghuis nog uit voor een wandeling? Kan politie worden ingeschakeld als familie en naasten zich niet aan het bezoekverbod houden?

Eerder schreef ik een Wyblog over het opleggen van een bezoekverbod aan bezoekers van zorginstellingen die voor overlast zorgen. Toen schreef ik dat sprake moest zijn van een ernstige verstoring van de veiligheid en de orde in de instelling wilde een bezoekverbod opgelegd kunnen worden. Als gevolg van het door het kabinet opgelegde bezoekverbod hoeft niet langer sprake te zijn van overlast om een bezoekverbod op te kunnen leggen. Het bezoekverbod geldt nu in beginsel voor iedereen. Gedurende de periode dat het besluit van het kabinet van toepassing is moet het verpleeghuis zich houden aan het bezoekverbod en moet het verpleeghuis dus gesloten zijn voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg.

Heeft u vragen over de gevolgen van het bezoekverbod? U kunt contact met mij opnemen via 010 214 00 00 of rongen@wybenga-advocaten.nl.