Rekening onbetaald? Het incassotraject uitgelegd in vijf stappen

U heeft hard gewerkt om een product of dienst te leveren. Betaling voor uw werk blijft echter uit. Achter uw geld aangaan kan een tijdrovende bezigheid zijn. Het er maar bij laten zitten is geen optie: achterstallige rekeningen kunnen immers aanzienlijke gevolgen hebben voor de stabiliteit en liquiditeit van uw bedrijf. Gelukkig kunt u daarvoor een advocaat inschakelen (en dat heeft zo z’n voordelen). In deze blog leg ik in vijf stappen uit hoe een incasso door een advocaat precies verloopt.

1. Voorbereiding

In de voorbereidende fase verzamelt de advocaat alle relevante informatie over de debiteur en de achtergrond van de schuld. Denk aan de overeenkomst op grond waarvan de debiteur moet betalen, facturen en eventuele communicatie tussen u en de debiteur. Aan de hand van deze stukken wordt bekeken of er juridische bezwaren zijn die zich tegen de inning van de schuld kunnen verzetten.

Ook wordt een kosten-batenanalyse gemaakt. Zo is het voor kleine, eenvoudige vorderingen onder de € 5.000,00 niet bepaald kostenefficiënt om een advocaat in de arm te nemen. In zo’n geval is het kostentechnisch vaak raadzamer om meteen een deurwaarder in te schakelen.

2. Sommatie (ingebrekestelling)

Na de voorbereiding stuurt de advocaat een sommatie aan de debiteur. Hierin wordt de debiteur verzocht om de schuld binnen een redelijke termijn te betalen, meestal bedraagt die termijn 14 dagen. Vaak heeft de sommatiebrief niet alleen een juridische functie (als de debiteur na deze termijn nog steeds niet betaalt, is hij in verzuim), maar het vormt ook een stimulans voor de debiteur om alsnog te betalen.

3. Dagvaarding

Betaalt de debiteur niet, dan laat de advocaat een dagvaarding uitbrengen. De debiteur zal zich dan voor de rechter moeten verantwoorden. Het kan natuurlijk zo zijn dat de debiteur, zodra deze een dagvaarding ontvangt, snel zijn banktegoeden wegsluist naar een andere rekening. Een advocaat kan, in tegenstelling tot een regulier incassobureau, conservatoir beslag laten leggen op de bezittingen van de debiteur. Dit betekent dat, voordat de rechter uitspraak heeft gedaan, al beslag kan worden gelegd. Dit is een krachtig instrument om betaling af te dwingen en ervoor te zorgen dat ook in een later stadium voldoende verhaal mogelijk is.

Een ander voordeel van het inschakelen van een advocaat is dat alleen een advocaat mag optreden in procedures met een geldelijk belang van meer dan € 25.000,00, een incassobureau niet.

4. De zitting en het vonnis

Tijdens de rechtszaak zal de rechter de argumenten en bewijzen van beide partijen beoordelen en beslissen of de debiteur de vordering moet betalen. Als de debiteur niet reageert op de dagvaarding en niet verschijnt, verleent de rechter verstek. Dit betekent dat de rechter beslist op basis van de stukken die de crediteur heeft aangeleverd. In de meeste gevallen betekent dit dat alle vorderingen volledig worden toegewezen. Een ‘verstekvonnis’ heeft dezelfde kracht als een gewoon vonnis. Verloopt de termijn om verzet (tegen een verstekvonnis) of hoger beroep (tegen een vonnis op tegenspraak) in te stellen, dan is de debiteur definitief verplicht om zijn schuld te betalen. Ongeacht of hij of zij het ermee eens is.

5. Uitvoering vonnis

Heeft de rechter de vorderingen in een vonnis toegewezen, dan staan de vorderingen ‘in rechte vast’. Als de debiteur dan niet vrijwillig betaalt, zal de advocaat een deurwaarder opdracht geven om het vonnis uit te voeren. Dit betekent dat de deurwaarder beslag zal leggen op de roerende en onroerende zaken van de debiteur en deze vervolgens verkoopt. Uit de opbrengst kan de vordering worden voldaan.

Soms kan het nuttig zijn om even te wachten met de uitvoering van het vonnis, bijvoorbeeld omdat de debiteur geen verhaal biedt. Een vonnis is twintig jaar geldig, dus het kan ook zijn dat de debiteur na een aantal jaren wel weer geld heeft en uitvoering dan zinvol is. Mochten beslag- en executiemaatregelen nu nergens op uitlopen, dan kan de advocaat altijd verdere juridische maatregelen treffen zoals een faillissementsaanvraag.

Tot slot

Nu weet u hoe een incassotraject verloopt en kent u de voordelen van een incasso-advocaat. U doet er verstandig aan om de stress en zorgen van het incasseren van een onbetaalde rekening uit handen te geven aan een advocaat. De advocaat kan snel in actie komen terwijl u weer rustig verder kunt ondernemen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw specifieke situatie of heeft u nog vragen? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op, wij staan voor u klaar.