Greenpeace valt onder pensioenfonds Koopvaardij

Zeevarenden die werkzaam zijn aan boord van schepen van de Stichting Greenpeace Council vallen onder de verplichtstelling van het Bedrijfspensioenfonds Koopvaardij. Dat volgt uit een arrest van de Hoge Raad van 24 februari 2023.

De Rechtbank Amsterdam kwam in 2020 tot het oordeel dat de zeevarenden niet onder de verplichtstelling vallen. Het Gerechtshof Amsterdam vernietigde dat vonnis in een arrest van 14 september 2021. Het hof oordeelde dat de schepen van Greenpeace niet zijn te beschouwen als pleziervaartuigen, zodat de zeevarenden van Greenpeace niet zijn uitgezonderd van deelneming in het Bedrijfspensioenfonds Koopvaardij. De zeeschepen van Greenpeace worden immers niet als plezierjacht, namelijk voor recreatieve doeleinden, ingezet. Greenpeace is dus verplicht deze zeevarenden aan te melden en daarvoor premie af te dragen bij het pensioenfonds.

Het hof oordeelde bovendien dat de aanhef van het verplichtstellingsbesluit, met daarin de begrippen "bedrijfstak" en "koopvaardij", geen rol speelt bij het afbakenen van de werkingssfeer van de verplichtstelling. De bewoordingen van de aanhef van het verplichtstellingsbesluit kunnen ook niet bijdragen aan de uitleg van de verplichtstelling, zo oordeelde het hof. De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 24 februari 2023 de oordelen van het Gerechtshof Amsterdam in stand gelaten. Daarmee staat onherroepelijk vast dat de zeevarenden werkzaam aan boord van de schepen van Greenpeace onder de verplichtstelling van het Bedrijfspensioenfonds Koopvaardij vallen.

Het Bedrijfspensioenfonds Koopvaardij werd bijgestaan door advocaten Aldert van der Bent en Kirsten Boele van Wybenga advocaten. In cassatie werd het fonds bovendien bijgestaan door cassatieadvocaat Hans van Wijk van Pels Rijcken.