Nationale Business Succes Awards moet bijna 3 miljoen euro terugbetalen

In een vandaag gewezen vonnis heeft de Rechtbank Rotterdam bepaald dat deelnemers aan de Nationale Business Succes Awards hun geld moeten terugkrijgen.

Vorig jaar toonde het televisieprogramma Rambam aan dat de succes awards doorgestoken kaart zijn. Rambam won een ‘succes award’ door deel te nemen met een niet-bestaand bedrijf. Bedrijven betaalden voor deelname aan de awards een bedrag van € 12.750.

Advocaten Bert van Mieghem en Patrick Slob van Wybenga advocaten startten namens een groot aantal gedupeerden een procedure tegen de organisatoren van de award show.

De rechtbank stelt in het vonnis vast dat in veel gevallen een branchewinnaar werd gekozen terwijl er in de betreffende branche maar één deelnemer was. Ook werd er gerommeld met de indeling in branches. Bedrijven werden genomineerd in een brede algemene branche en bleken vervolgens te winnen in een zeer specifieke branche, zodat in werkelijkheid geen sprake was van een wedstrijd tussen de deelnemers. Het kwam voor dat directe concurrenten beide tot winnaar werden verkozen in branches die feitelijk identiek waren.

Advocaat Bert van Mieghem verklaart over het vonnis: “Dit is een geweldig resultaat. De organisator van de succes awards valt nu voor de tweede keer door de mand. NBSA is in de procedure steeds blijven beweren dat sprake was van een echte wedstrijd en een integere werkwijze. Ook met het grote aantal branches was volgens NBSA niets mis. NBSA stelde tijdens de zitting nog doodleuk dat er een wezenlijk verschil zou zijn tussen branche Job Recruitment en de branche Werving en Selectie, maar kon niet uitleggen wat dat verschil dan inhoudt. De rechtbank maakt hier korte metten mee.”

Kirsten Boele